top of page

TRADICIONALNI SLAVONSKI RUČAK S NAGLASKOM NA DOMAĆU JUHU

Kao što sam napisala ,evo recepta za domaću juneću juhu. Kuhano  juneće meso  od probranih komada junetine ,što reći juha kao lijek. Kad već imamo finu juhu, grijeh bi bio ne napraviti kuhani sos ,što bi mi Slavonci rekli ,supe, sosa i mesa. Nema bolje…Još ako u juhu ukuhate domaću taranu, riječi su suvišne. Naglasak je na domaća juha ,pa evo recepta.

.

TRADICIONALNI SLAVONSKI RUČAK S NAGLASKOM NA DOMAĆU JUHU

 

SASTOJCI:


  • 1kg junećeg vrata i lopatice( može pola pola)

  • sol, vegeta, malo lovor lista

  • domaća tjestenina(tarana)

  • par zrna papra u zrnu

  • 300 gr mrkve

  • pola celera

  • svježi peršin list i naravno voda


POSTUPAK:


Jeftinije komade mesa ,kao što sam gore navela, operite i nalijte hladnom vodom i pustite da lagano kuha.

Kad je juha prokuhala ,nakupit će se pjena, oberite odnosno pokupite pjenu i pustite da lagano kuha.

Tajna dobre juhe je da lagano kuha ,da se ne zamuti i neka se meso omekša da bude meko kao putar. Kad ste pokupili pjenu sa juhe ,možete posoliti dodati papra u zrnu i staviti lovor list i korjenasto povrće i ostaviti neka kuha sve dok meso ne bude meko.

Kad je meso mekano ,izvadite ga iz juhe i ostavite sa strane da se malo ohladi, toliko da ga možete izrezati i servirati uz sos od rajčice i kuhane krumpire.

Juhu procijedite kroz cijedilo, pustite da vrije ,dotjerajte već ionako bogat okus začinima, možda mrvicu vegete ili još malo soli, i sad je vrijeme da ukuhate domaću tjesteninu(taranu). Tjesteninu  kuhajte dok ne omekša ,ali opet ne predugo. Gotovu juhu pospite svježe izrezanim peršinovim listom i uživajte .Za ovu juhu kažu da je moćna kao lijek…




DOBAR TEK!



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page