top of page

ŠARENO PEČENJE OD CARSKOG MESA

Jelo koje će razvedriti i najtmurniji dan

Šarenilo boja i bogatstvo okusa. Što nam više treba da popravimo dan? Donosim ti jedan lagani i poprilično brzo gotovi nedjeljni ručak.


Svinjsko pečenje sa šarenim prilogom.

SASTOJCI:

  • ½ kg krumpira

  • 3 veće mrkve

  • 3 svježe paprike (ja sam stavila zelene, ali može i žute i crvene po želji)

  • 2 glavice crvenog luka srednje veličine

  • 400 gr slanutka iz konzerve,

  • maslinovo ulje, sol, papar, par listića kadulje

MESO:

  • Carsko meso - uzela sam u komadu (oko 1,20 kg)

  • Sol, papar, malo senfa i malo masnoće (ja sam uzela malo domaće svinjske masti)


PRIPREMA:


Tražila sam tanji komad carskog mesa, dobro nasolila, malo popaprila i namazala senfom. Ja sam meso pripremila dan prije, tako da mi je odstajalo preko noći, ujutro sam ga zarolala i zavezala kuharskom špagom, još malo dotjerala okus, malo dosolila, stavila na pečenje na oko 5 dkg svinjske masti.


Meso se peče prvih pola sata na 190 stupnjeva, a zatim sam smanjila temperaturu (kada se već uhvatila lijepa korica), prelila malo pivom odozgo (to možete i ne morate) te nastavila peći još sat vremena na 170 stupnjeva kako bi se masnoća lijepo lagano topila, a meso dobijalo lijepu rumenu boju…


Pečenje sam izvadila iz tepsije i ostavila meso pod folijom da se odmori.


PRILOG:

Ogulila sam krumpir i isjekla na veće kocke, mrkvu sam očistila i isjekla po dužini na deblje prutiće te stavila zajedno kuhati oko pola sata u posoljenu vodu.

Nakon pola sata kuhanja procijedila sam mrkvu i krumpir, dodala svježu papriku sječenu na polovice, crveni luk isto na polovice i na kraju slanutak iz konzerve.

Sve zajedno sam izmješala i začinila solju, paprom i stavila malo maslinovog ulja sa par listića kadulje iz mog vrta vitalnosti (kako ga ja od milja zovem). Sve se to peklo u pećnici na masnom papiru na 200 stupnjeva oko 30 min.


Poslužila sam fini lagani prilog uz malo kaloričnije meso - savršen spoj. Tomu možete dodati neku salatu, ja ovoga puta nisam jer mi je prilog bio osvježavajući i lijepo je pristajao uz meso.


Dobar tek!


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page