top of page

PEKMEZ OD ŠIPKA (VELEBITSKOG)

Prilika za branje šipka (velebitskog) slučajno se pojavila i mi smo ju objeručke prihvatili. Šipak ili divlja ruža je jedan od najbogatijih jesenskih plodova . Obiluje vitaminom C ,zamislite i on se ne gubi kuhanjem. Pun je blagodati za čovjeka i njegovu upotrebu ,a najviše ga koristimo kod podizanja imuniteta. Preporučljivo je koristiti ga u zimskim mjesecima u obliku čaja, a koristimo ga također u kuhanju pekmeza(koji je neodoljiv i za mene delicija broj jedan),ili za pripremu soka. Ta čudesna biljka je jako zdrava i jako dostupna ,a u isto vrijeme i jako nedostupna jer nije ju lako nabrati zbog bodlji koje su zaštitni znak šipka.

Malo drugačije palačinke od naših uobičajenih, jednostavne i fine, mekane.
PEKMEZ OD ŠIPKA(velebitskog)



SASTOJCI:


  • 3 kg šipka(očišćenog)

  • 60 dkg šećera

  • sok od 3 limuna



POSTUPAK:



Ovaj pekmez rade samo ljubitelji šipka ili oni najuporniji ,jer zaista ima jako puno posla i nije ga lako ni brati a kamoli skuhati.

Dakle, obrali smo šipak, moramo ga očistiti od peteljki, znači režemo one crne kapice i bacamo ih. Tako očiščen šipak blendamo u blenderu i kuhamo ga tako usitnjenog, na način tako da sipamo vodu oko dva prsta preko šipka i kuhamo ga do raspadanja.


Što ga bolje skuhamo, kasnije će nam biti lakše. Tako skuhani ,mekani šipak cijedimo na gustu pasirku (od koštica i dlačica). Treba svojski stisnuti i dobrano procijediti. Procijeđenu masu stavljamo na kuhanje uz dodatak šećera i limunovog soka. Kuhamo ga uz povremeno miješanje na lagano oko dva sata, odnosno do željene gustoće. Trebala bi nestati sva pjena od kuhanja i kad bude ostajao trag za kuhačom, naš pekmez je gotov. Ali ne treba on biti gust, rjeđi nego klasični pekmezi, ali još se hlađenjem malo stisne. Okus je fantastičan, osvježavajuć,ia boja predivna …



DOBAR TEK!



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page