top of page

DOMAĆI RECEPTI - KISELI KUPUS SA BUNCEKOM

Prošlo blagdansko vrijeme, vraćamo se polako u normalu. Iako je kalendarski zima već u tijeku, temperaturno još imamo osjećaj da smo u jeseni, a kako koji dan bogme i u proljeću. Zima još nije pokazala zube, ali mi ipak nakon svih blagdanskih delicija čeznemo za zimskom hranom - to je svakako kiseli kupus na sto načina.

Ja ću danas opisati meni omiljeni način pripreme ove bogate namirnice koja obiluje C vitaminom i ostalim blagodatima za naše zdravlje.

Jedan jednostavan domaći recept za sve ljubitelje domaće hrane. Ručak bogat vitaminima, kiseli kupus ili kiselo zelje sa buncekom/šunkom. Pravo zimsko jelo.
Kiseli kupus sa buncekom - ukusan domaći ručak

SASTOJCI:

  • 600 g kiselog kupusa ribanog (možeš i u glavici pa narezati)

  • 100 g domaće slanine

  • 1 veća glavica crvenog luka

  • papar, crvena slatka paprika, lovor list, malo soli mrvicu

  • svinjska koljenica, moja je težila 1500 g (prodimljena i prosušena)

  • 1kg krumpira

  • vegeta, bučino ulje (može i ne mora)


PRIPREMA:


Koljenicu sam potopila u hladnu vodu, večer prije kuhanja. Ujutro sam bacila vodu i stavila novu te kuhala na laganoj vatri koljenicu oko 2 sata. Kad je bila gotova maknula sam koljenicu sa strane i ostavila ju u vodi u kojoj se kuhala, da se hladi. Koljenica je kuhana kad se meso lagano počne odvajati od kosti.


U duboku tavu sam izrezala domaću slaninu na trakice i pržila do hrskavosti, zatim skinula slaninu sa strane, a na toj masnoći sam pirjala crveni luk isjeckan na kockice, dodala lovor list i taman kad mi je luk bio na pola gotov, dodala sam domaći ribani kiseli kupus koji sam prethodno oprala u hladnoj vodi da izvuče višak soli.


Kupus sam pirjala nekih pola sata uz dodatak papra, crvene paprike i mrvice soli. Ja sam ga pirjala dok nije bio onako pod zub, a sa soli moramo biti oprezni jer je sam po sebi slan.


Kada je kupus bio gotov dodala sam onu slaninu sa početka, ostala je baš fina hrskava kao čips i baš je fino pasala uz pirjani kiseli kupus. Skuhala sam krumpir u ljusci kao prilog i ogulila ga kuhanog, izrezala na kriške posula malo vegetom i pokapala bučinim uljem, ali može biti i obično ulje suncokretovo ili neko drugo.


DOBAR TEK!


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page