top of page

DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA

Ljeto je lagano na odlasku…

osjeća se dah jeseni. Dani kraći, sve je to nekako protutnjilo. Širi se miris dozrjelog voća i miris pekmeza. Tako je došlo vrijeme da i ja napravim pekmez na svoj, isproban način.


Omiljenja slastica jeseni - domaći pekmez od šljiva.

Kuhanje pekmeza uvijek u meni budi duboko urezana sjećanja iz djetinjstva… Kuhanje pekmeza od plavih šljiva. Ljeto provodiš kupeći plave šljive svaki drugi dan. Bože, ima li kraja? - pitaš se. Vrući kolovoz, a one padaju kao lude… kupiš i znojiš se, sve se lijepi po tebi od one slatkoće šljiva.


Prvo pokupimo lijepe za pekmez, a onda sve ostalo za rakiju. Čemu to? - pitali smo se mi djeca. Komu treba ta glupa rakija?! Pravi posao krenuo bi tek sa kalanjem (čišćenjem) šljiva. Ni taj posao nas nije zaobišao. Pa onda kuhaš pekmez u ganku (predsoblju), miješaš do iznemoglosti, dok on šprica na sve strane.


Majka (tatina mama) viče miješaj kroz pola, pa okolo, izgorit će! Blagi Bože, ima li kraja?

Evo sada ja provodim te iste akcije, samo sada svjesna kvalitete i važnosti, vrijednosti svega onoga što sam proizvedeš. Pa kad još i pridodaš nešto svoje i osjećaš se super (barem ja)…

Kakva prelijepa sjećanja!


sastojci:

  • 20 kg plavih šljiva

  • 2 kg šećera

  • 1 kg limuna

  • vrećica cimeta

PRIPREMA:


Šljive očistiš od koštica, pospeš šećerom, limunovim sokom i cimetom. Sve zajedno izmješaš i ostaviš da odstoji preko noći.


Sutradan staviš sve sastojke u veliki lonac i povremeno mješaš dok šljive ne proključaju. Kad šljive provriju, kuhamo pekmez lagano uz stalno mješanje i da stalno pomalo vrije.


Ja sam kuhala pekmez oko 3 i pol sata. Kad je za mješalicom ostao trag, pekmez je bio gotov.


Sipala sam vrući pekmez u čiste staklenke i stavila u pećnicu na pola sata, oko 100 stupnjeva da se sterilizira, i tek sutradan zatvorila teglice.


Ti ne moraš tako - jednostavniji način je da na kraju kuhanja dodaš konzervans i u tom slučaju možeš teglice odmah zatvoriti.


Uživaj u svojoj domaćoj slastici!


0 comments

Recent Posts

See All

Comentarii


bottom of page