top of page

DOBRE STARE FLUTE


Jedno staro gotovo zaboravljeno jelo. Flute…Zimi  flute pravimo i serviramo uz najbolji mogući prilog ,prženu slaninu ili kobasicu i vitaminsku bombu od salate, kiseli kupus. Odlično paše jedno uz drugo, a može se kombinirati i u slatkoj verziji, ali o tome ćemo drugi put.

 


Jastučići sa špintom i svježim sirom, ukusan zalogaj prigodan i za vegetarijance.
DOBRE STARE FLUTE



SASTOJCI:


  • 650 gr krumpira

  • 6 -7 žlica bijelog brašna

  • Sol

  • 2 žlice svinjske masti

  • 2 -3 žlice krušnih mrvica

  • 5 dkg pržene kobasice


POSTUPAK:



Oguli krumpir, najbolje bijeli, isjeci ga na kockice i skuhaj u slanoj vodi na uobičajeni način. Vodu od kuhanja krumpira ne bacamo, nego ispasiramo  drobilicom krumpir u vodi u kojoj se kuhao, smanji vatru i uz stalno miješanje ukuhavaj brašno.


Ukuhavaj toliko dok masa ne postane gusta i dok ne bude ostajao trag za kuhačom. Za ovo jelo je potrebno malo snage u rukama, jer nije lagano miješati. Neki ovo jelo zovu bijelim žgancima, a mi smo to zvali flute.

Kad  si dobio gustu ljepljivu masu, flute su gotove. Na svinjskoj masti ispržimo krušne mrvice, i poslažemo u posudu, red krušnih mrvica, pa velikom žlicom trgamo flute, red flute, red mrvica na masti i tako redom ,dok ne potrošimo sve.

Preko flute, dodaj sitno isprženu kobasicu koja će podignuti okus. To je ono što se kaže samo da zamiriše…

Posluži uz salatu od kiselog kupusa, ili neku drugu po tvojoj želji. Ovo je jelo iz mog djetinjstva, nepravedno zaboravljeno, a vjerujem i iz vašeg. Moguće ga je kombinirati i u slatkoj verziji ,ali o tome idući puta.

Probaj ovo jednostavno jelo ,iznenadit će te okus.


P.S. Ovo jelo je važilo za sirotinjsko, jer su namirnice jednostavne i svaka kuća ih je imala, ali okus je svakako bogat i zanimljiv. Kad  sve uzmemo u obzir ,najjednostavnija jela su najbolja jela ,što bi rekli manje je više…




DOBAR TEK

 

 

 


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page